Ciabatta ropogós olasz kenyér recept portugieser bor

Ciabatta – ropogós olasz kenyér recept

Ciabatta – ropogós olasz kenyér recept

A ciabatta egy ropogós olasz kenyér, nagyszerű szendvicsek készíthetők belőle, de mivel tényleg nagyon finom ropogós a kérge, magában vagy köretnek is isteni.

Az elkészítése macerásnak tűnik, de én azért kedvelem, mert igazából sokkal egyszerűbb, mint a normál kenyérsütés, dagasztással, hajtogatással ésatöbbi. Amióta megtanultam, milyen jót tesz a tésztának, ha lassan és sokáig kel, azóta már a többi kelt tésztánál is így járok el. Ráadásul nem annyira időrabló, hiszen csak összekeverjük a hozzávalókat, és eltesszük annyi ideig kelni, ameddig csak szeretnénk. Így ha esetleg vacsorára szeretnénk egy friss ciabattát, akkor előző este vagy reggel 10 perc alatt elkészítjük a tésztát, és utána vacsi előtt csak formázzuk és 25 perc alatt megsütjük.

Így kezdj hozzá a ciabatta elkészítéséhez:
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, ha valakinek van kedve, át is szitálhatja. Egy mérőpohárba 4 dl vizet mérünk ki, amelyben egy 1 kiskanál sót, 1 evőkanál cukrot és egy fél kocka élesztőt keverünk el. Ezt a keveréket öntjük a liszthez majd egy villával jól elkeverjük. A végén még egy evőkanál olívaolajat is teszünk hozzá, ezzel is elkeverjük. A tésztát ezután hűvös helyen hagyjuk kelni legalább 12 órát, de hűtőben ennél tovább is pihenhet.

Mivel a tészta elég híg, ezért csak egy jól lelisztezett deszkára borítsuk ki, különben nem tudunk vele dolgozni. Vegyünk egy spatulát és vágjuk két részre, majd mindkét tésztakupacot próbáljuk kissé feltekerni és formázni a spatulával. Közben folyamatosan lisztezzük a deszkát és a tészta tetejét is. Ha ez így elég homályosnak tűnik, nézd meg a videónkat, ott látszik, hogy mire gondolok.

Szintén lisztes sütőlapra tegyük át a kenyerkéket, és 230-250 C fokos sütőben süssük aranybarnára.

Hozzávalók a ciabattához

500 g finom-vagy kenyérliszt
4-4,5 dl víz
fél kocka élesztő
1 kiskanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olívaolaj