Am-Tokaj Amadeus szicíliai desszert ricotta mascarpone pisztácia recept

Mascarpone és ricottakrém recept – Szicíliai édesség

 

Amadeus 2017 – AM-Tokaj

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Mascarpone és ricottakrém recept – Szicíliai desszert

Mascarpone, ricotta és pisztácia – a szicíliaiak kedvenc alapanyagai, ha édességről van szó. Igaz, ők nagyon édesszájúak és mindent rettentően édesen esznek (még a spagettiba is mazsolát raknak), mi kicsit igazítottunk a recepten. 

Mi ezt a krémet egy önálló desszertnek készítettük el, a szicíliaiak kandírozott gyümölcsöt is raknak bele, és cannoliba, azaz egy üreges fánkféleségbe töltik. A tokaji borokhoz általában jól illenek a túrós édességek, így a ricotta is. A ricotta úgy készül, hogy a tejsavót újra kicsapatják, és a maradék szárazanyag, egy még édesebb, még krémesebb  túróféleség lesz. Magyarul, ezt nevezik ordának. 

Leginkább nyáron esik jól ez az édesség, nagyon könnyű, nagyon gyors és mivel mi csak kevés cukrot teszünk bele, nagyon üdítő az íze a ricottától és a citromtól.

Annyi dolgunk van, hogy össze kell kevernünk néhány alapanyagot. 25 dkg mascarponét 50 dkg ricottával, 2-3 evőkanál cukorral és egy bio vagy kezeletlen citrom héjával keverjünk krémesre. Ezt megtehetjük robotgéppel is. 

Sós pisztáciát vágjunk apróra és tehetünk a krémbe is belőle, vagy szórjuk meg a tetejét. A sós íz az édes borhoz nagyon jól fog passzolni. Mandulás keksszel vagy szintén egy olasz, a habcsókhoz hasonlító mandulás édességgel kínáljuk. 

ideót láttad már?

Hozzávalók a ricottás mascarpone krémhez:

25 dkg mascarpone

50 dkg ricotta

2-3 evőkanál cukor

10 dkg pisztácia

1 citrom héja

amaretti a tálaláshoz