Keszeg karasz paprikas liszt sult hal

Paprikás lisztben kisütött hal – Egy szenzációs magyaros recept

 

Szekszárdi kadarka 2019 – Szent Gaál

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Paprikás lisztben kisütött hal recept

A paprikás lisztben megforgatott és kisütött hal, nemcsak hogy gyerekkori nyári élmény, de Balaton parti élmény is. Szívesen sorolnánk a tipikus magyar ételek közé, de sajnos Magyarországon az édesvízi halfogyasztás leginkább karácsonyra redukálódik, és emellett is a pontyra. Talán a pecások és a vízpart mellett élők jobban ismerik ezt a fogást, és ezeket a halfajtákat, jobb lenne, ha mi vízpart nélküli népek is többször vennénk és ennénk halat. Hiszen élvezeti értéke magas, a keszeg vagy a kárász kisebb hal lévén ropogósra sül, még a farkát is el lehet ropogtatni, mint egy chipszet.

A keszeg egy kicsivel nagyobb a kárásznál, picit több rajta a husi is, és talán kevésbé szálkás, de bármelyik is használjuk a kettő közül ehhez a recepthez, nem fogunk csalódni. Ami azonban nagyon fontos, hogy a fűszerezés előtt a  halakat be kell irdalni. Miért fontos az irdalás? Pont a szálkák miatt! Ha beirdaljuk ezeket a kis halakat, akkor az Y csontokat elvágjuk, így könnyebben fogyaszthatók, Ráadásuk a csontok egy része teljesen megsül, így kevesebb gondot okoznak. Fontos: az irdaláshoz egy nagyon éles késre lesz szükségünk. Aztán fogjuk a halakat, és 2-3 milliméterenként keresztbe vagdossuk be őket.

A halételek esetében még a sózás is nagyon fontos. Mivel szinte bármennyi sót elbírnak, nyugodtan bánhatunk merészebben a sóval, mint általában más húsok esetén. Ezt követően jöhet a panír: 3 részt liszthez 1 rész pirospaprikát keverjünk, esetleg tovább lehet bolondítani fokhagymaporral és borssal.

A halakat egyesével hempergessük bele a paprikás lisztbe és bő forró olajban süssük ki a őket. Azért hogy ne égjen meg a paprika a halon, folyamatosan figyeljük az olaj hőmérsékletét, ha nagyon gyorsan sülne, picit vegyünk vissza a lángból.

Köretnek jó hozzá a krumplipüré, sültkrumpli is, de friss, puha kenyérrel az igazi. Ja, és mivel a kadarka nagyon jól megy hozzá, erős savanyúságot, almapaprikát, vagy jalapenot is tehetünk mellé. A kadarka még a csípős dolgokkal is jól elbánik.

Videót láttad már?

Hozzávalók a sült halhoz:

1 kg keszeg vagy kárász

15 dkg liszt

5 dkg pirospaprika

só, bors, fokhagyma por (ízlés szerint)

olaj a sütéséhez (kb fél üveg)