AM-Tokaj Absolutio 2017

Absolutio 2017-AM-Tokaj

Absolutio 2017 – AM-Tokaj

Az Absolutio az AM-Tokaj száraz furmintés árslevelű cuveéje. Arany, óarany szín, amelyből már következtethetünk arra, hogy nem egy átlagos száraz fehérborról lesz szó. Illatában a kajszi, méz, mazsola és némi dohány is visszaköszön, mely utóbbi egyértelműen a botrytis jelenlétére utal. Nagyon komplex bor, a sav érzete teljesen lágy, de alkoholtartalma is magasabb az megszokottnál (16%). Ez azonban nem bontja meg az összhangot, de mindenképp erősíti a bort, egyfajta likőrös, konyakos jelleget kölcsönözve neki. A bor cukortartalma  sem elhanyagolható, inkább emlékeztet egy szamorodnira, aszúra.
 
Egyes palackoknál felelhető egy lágyabb, trópus gyümölcsökre, maracujára és aszalt sárgabarackra jellemző ízvilág. Abszolút prémium kategória.
 
Az AM-Tokaj borait a Teleki-dűlő szőlőiből készítik, mely már Mátyás korában is királyi dűlőnek számított. Minden tekintetben a minőségre törekednek, és itt az üres frázison kívül, valóban elmondhatjuk, hogy ez teljes mértékben meg is valósul. Külön kuriózumnak számít, nemcsak Magyarországon, de még a világszinten is, hogy a szőlők az év minden napján Mozart muzsikáját hallgatják, melynek hatását a szőlőszemek magasabb cukortartalmában vélik felfedezni.
 
Az Absolutio és az AM-Tokaj borai beszerezhetők saját webshopjukból.

Mi ehhez a borhoz ezt az ételt ajánljuk:
Kéksajttal töltött bárány barackmartassal és sütőtökös hercegnőburgonyával »