Baracklekváros oldalas recept cirfandli

Baracklekváros oldalas recept

 

Pécsi cirfandli 2018 – Szabó Zoltán

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Baracklekváros oldalas recept

A baracklekváros oldalast akár BBQ oldalasnak is hívhatnánk, de mivel nem ezzel az eljárással készül, így marad a jó kis magyar baracklekváros elnevezés. A recept viszonylag könnyen elkészíthető, de azért némi időt igényel, így olyan napot válasszunk az elkészítéséhez, mikor több időnk van pepecselni a konyhában. Főként a sütési idő hosszú, de legalább addig jut idő a borozásra és beszélgetésre is.

Az oldalast, miután 5 cm-es darabokra vágtuk, sóztuk, borsoztuk, egy kis olívaolajon kérgesítjük, azaz forró serpenyőben megpirítjuk. Ne tegyük az összes húst egyszerre a serpenyőbe, fontos, hogy szellősen legyenek, mert különben nem fognak megpirulni. Inkább süssük őket több körben.

Ha ez kész, tegyük az összes husit vissza a serpenyőbe, vagy ha az kicsinek ígérkezik, egy tepsibe, amit visszateszünk a tűzhelyre. Közben folyamatosan adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a fokhagymát, 3-4 szem szegfűborsot, 2 darab csillagánizst végül a bort. A bor szépen összeszedi a lepirult részeket, ekkor jöhet a ketchup és a baracklekvár.

Ha az ízesítéssel kész vagyunk, tegyük a húsokat a sütőbe 160 C˚-ra. Figyeljünk, mert a szaft nagyon gyorsan leéghet! Gyakorlottabbak fólia nélkül is süthetik, aki bizonytalan, inkább fóliázza le a húsokat, ezzel a sütési idő picit megnövekedhet. És aki igazán ráér, és igazán tutit szeretne enni, akkor ennél még alacsonyabb fokon is készítheti, 3-4 órán keresztül. A lassú sütés engem évek óta magával ragadott, és, hogy miért is, azt ebben a cikkben is jól leírják sok egyéb érdekesség mellet.

Akkor lesz jó, ha a húsok is cuppogósak és a szaft is szépen besűrűsödött. Hogy ne égjen le, locsolgathatjuk még kis vízzel vagy borral. Videót láttad már?

Hozzávalók az oldalashoz:

1 kg oldalas

3-4 szem szegfűbors

2 db csillagánizs

4 gerezd fokhagyma (vagy akár több is, ízlés dolga)

2-3 cm nagyságú friss reszelt gyömbér

1 dl ketchup

1-1,5 dl baracklekvár

1-1,5 dl fehérbor

só, bors

olívaolaj a pirításhoz