Am-Tokaj Absolutio Créme Bruleé

Créme bruleé – sós karamellel – Az istenek eledele recept

 

Absolutio 2018 – AM-Tokaj

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Créme bruleé sós karamellel recept

Créme bruleé, az a titokzatos…Teljesen szüzek voltunk a témában…mostanáig. De mivel túl vagyunk életünk első créme bruleé-jén, kijelenthetjük, egyáltalán nem olyan bonyolult ez a desszert, mint gondolnánk. 

Először a tojáskrémmel kezdjük, amihez 6 db tojássárgájára lesz szükség. A tojásokat 80 g cukorral habobosra verünk. Közben 2,5 dl tejszínt 1 dl tejjel és 1 vaníliarúddal felforralunk. A tejszín ez esetben legyen tényleg igazi tejszín, azaz habtejszín, az eredeti vanília is nagyon szuper, de mostanság olyan drága, hogy ha nem akarjuk ezt a luxust, akkor nyugodtan helyettesíthető vaníliás cukorral. 

Ha a tejszín felforrt, ráöntjük a cukorral kikevert tojásokra. Ha benne van a vaníliarúd, akkor azt előtte vegyük ki, vagy szűrőn szűrjük át a tejszínt a tojásokra. Most következne az a lépés, hogy a masszát kis tálkákba szedjük, mi azonban egy kicsit felturbóztuk a receptet, és karamellizált körtedarabokat tettünk a bruleé aljába. Ehhez egy körtét kis kockákra vágunk, és egy edényben cukorral, kicsit megpárolunk, karamellizálunk. Ezek kerülnek a tálkák aljába, majd jöhet a tojásos tejszínes massza.

Szükségünk lesz egy olyan jénaira, amibe a 6 tálka belefér. Öntsük alájuk forró vizet, és tegyük  35 percre 150 fokos sütőbe. Ha a massza összeállt, és kicsit kocsonyás, akkor elkészült. Most jön a hűtés. Ahhoz, hogy a karamellt a tetején el tudjuk készíteni, a bruleé-ket először le kell hűteni.

És most következik a varázslat: minden bruleé tetejét szórjunk meg cukorral, és kevés durva sóval, majd egy szakácsfáklya segítségével karamellizáljuk a cukrot. Pár perc elteltével, a cukor megkeményedik, és finom ropogós lesz. Ehető virágokkal és mentával is díszíthetjük.

Videót láttad már?

Hozzávalók :

6 tojás sárgája

1 db vaníliarúd

2,5 dl tejszín

1 dl tej

80 g cukor a masszába

cukor a bruleé tetejére és a körtéhez

durva só

1 körte, ehető virágok