Camambert sajt dió vörösbor recept

Diós camambert kenőke – Villámgyors vendégváró recept

Tábornok Kékfrankos 2017 – Hetényi Pince

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

Diós camambert kenőke recept

A diós camambert kenőkében az a nagyszerű, hogy tulajdonképpen egy alaprecept. Az alapanyagok tetszés szerint variálhatók, így akár pár perc alatt többféle ízű kenőkét is készíthetünk, ha vendégeket várunk. Ez azért is jó, mert ha a buliban többféle bor kerül elő, akkor ezeket mind szépen össze lehet kóstolni, és minden bor megtalálhatja a hozzá legközelebb álló ízvilágot.

A camambert egy lágy penészes sajt, nagyon hasonlít a briehez, a különbség köztük az, hogy más tájegységről származnak.  Az elkészítés módjában, így a végeredményben is vannak különbségek, amit ebben a cikkben szépen el lehet olvasni.  Aki igazán odafigyel, az a camambert melegen fogyasztja, vagy akár szobahőmérsékleten érleli, hiszen így sokkal intenzívebb lesz az íze. Mi is így tettünk, mielőtt a kenőkét elkészítettük. A sajt belseje így lágyabb lesz, és a kenőke könnyebben össze is áll.

Második hozzávalónk a vaj. Nincs semmi egyéb dolgunk mint a vajat is kicsit kint hagyni szintén szobahőmérsékleten, hogy könnyen ki tudjuk keverni, majd ehhez adjuk hozzá az apróra vágott sajtot. Igyekezzünk homogén állagúra keverni, de a sajt penészes része kicsit rusztikussá is teszi ezt a kenőkét, ami egyáltalán nem baj, a dió mellett lesz valami lágy is, amire ráharaphatunk.

Ekkor következik a dió. A diót előtte picit száraz serpenyőben le is piríthatjuk, de ha jóízű diónk van, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk. Vágjuk apróra, só, bors, egy gyors keverés és kész. A borsról még csak egy szót. Mi egy szekszárdi kékfrankos mellé készítettünk ezt az ételt, és borskeveréket használtunk hozzá. Azt is észrevettük, hogy a borsok körül a rózsabors kimondottan jól illett az ételhez és a borhoz is. Ha tehát tovább szeretnénk  cizellálni ezt a végtelenül egyszerű kaját, akkor használjunk rózsaborsot.

Ez a kenőke vagy krém szinte bármely közepesen testes vörösborhoz jól fog illeni, de kedvünk szerint variálhatjuk a a sajtot: azért természetesen legyen az sajt lágy vagy gomolyatípusú, hogy jól el tudjuk keverni. Kecskesajt, kéksajt, brie -bármelyik jöhet, és ki lehet próbálni más fűszereket és magvakat is.

Videót láttad már?

Hozzávalók:

25 kg camambert

10 dkg vaj

2 marék dió

só, bors