Harcsa kéksajt mártás mandula

Harcsa kéksajt mártással recept

 

Obszidián Furmint 2018 – Istenhegyi Borház

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Harcsa kéksajt mártással recept

A harcsa húsa nagyon ízletes, de ha egy komolyabb bort iszunk hozzá, érdemes rátenni még egy lapáttal. Mi egy kéksajt mártással toldottuk meg, ami akár karácsonyi receptként is megállja a helyét. A kéksajt konkrétan egy Gorgonzola volt, ami egy olasz változata a penészes sajtoknak.

A harcsából filét használtunk, ha találtok bőröset, akkor mindenképp azt válasszátok, mert amikor a bőr megpirul, egy enyhén füstös, grilles íz is kerül az ételbe, ami a nem túl könnyű fehérborok mellé sokkal jobban illik. A halat sütés előtt mindenképp itassuk le, mert különben nem pirulni, hanem főni fog a benne lévő nedvesség miatt. Sózni és borsozni is csak a sütés vége felé érdemes pont emiatt. A harcsát mi kevés vajon sütöttük meg.

A mártás elkészítése is csak néhány percet vesz igénybe Elkészíthetjük előre is, amit tálaláskor kevés vajon átmelegítünk. Állásában még sűrűsödhet, ilyenkor még mindig hígíthatjuk tejszínnel.

A gorgonzolás mártáshoz tehát vegyünk egy serpenyőt, vagy aki nagyon menő, és rendelkezik sauce pan-nel, akkor azt. Vajjal indítunk, amelyben lassan elolvasztjuk a sajtot. Erre kerül rá a keményítő, ami majd besűríti a szószunkat. A keményítőt általában hideg folyadékkal szokás kikeverni, de ha egyenesen rászórjuk a vajas-sajtos keverékre, a zsírban is szépen oldódik. Most következik a tejszín, akár még bors és citromlé is kerülhet bele. Lassan átforraljuk, és kész is.

Hozzávalók a kéksajtos harcsához:

1 kg harcsafilé

5 dkg vaj a sütéshez + 5 dkg a mártáshoz

15 dkg kéksajt (pl. Gorgonzola, Niva)

2 gerezd fokhagyma

1,5-2 dl tejszín

1 evőkanál keményítő

bors, citromlé

pirított mandula vagy dió a tetejére