Danubiana IIrsai Olivér 2020

Irsai Olivér 2020 – Danubiana

Irsai Olivér 2020 – Danubiana

Az Irsai Olivérre emlékeztető, de visszafogott illat. Nem túl parfümös, éppen csak annyira, ami kellemessé és szerethetővé teszi ezt a bort. Az íze hasonlóan kellemes meglepetés, karakteres, de nem olyan, mintha szappannal mostunk volna fogat. Savai nem égtek ki, valószínűleg pont időben sikert leszedni a szőlőt, hogy ennyire jól strukturált legyen ez a bor. Pici bodza is érződik, de inkább a citrusosság felé hajlik az íz, mintsem az édeskés ízek felé. Árban szinte verhetetlen. 
 
A Danubiana Kft. központja Bonyhád, ahol a szőlő feldolgozása történik. Gyöngyösön már palackoznak is. A szőlőt az ország több régiójából szerzik, megbízható szőlősgazdáktól. Üzletpolitikájuk az újvilági bortermeléshez hasonlít: egy állandó minőség, elfogadható áron. Ráadásul ez a minőség az árban hasonló kategóriájú borok között kimagasló. A borban mindig a fajtát kívánják interpretálni, de változatos címkéiken mindig feltüntetik a terroir-t is, ha ennek jelentősége van.  
 
A 90-es években kezdték meg a termelést, akkor még főként német exportra. Ma már olyan helyekre is szállítanak, amire az ember nem számítana: pl. zöldveltelinit Ausztriába, vagy Sauvignon Blanc-t Új- Zélandra és Angliába. Főként fehér szőlőt dolgoznak fel, reduktív technológiával. Ezzel a borkészítési  filozófiával sikerült több multinak a polcaira is bekerülni, és aki szívesen tesz bort a hétköznapokban is az asztalára, az nem fog csalódni a Danubiana boraiban.
 
A borászatot itt találhatjátok. 

Mi ehhez a borhoz ezt az ételt ajánljuk:
Kefíres tökfőzelék»