Egybe sült marha rostélyos recept

Marhasült ribizlimártással recept

 

Villányi Shiraz 2017 – Jekl Pincészet

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

Marhasült ribizlimártással recept

Húst sütni nem is olyan egyszerű dolog, mint gondoljuk. Jó marhasültet készíteni meg pláne. Mindig a legkönnyebbnek tűnő receptek a legbonyolultabbak, mert ha csak egy picit is elkapkodjuk vagy nem jól csináljuk a dolgokat, kuka az egész.

Ha egészben sült marhát szeretnénk készíteni, mindenképp zsírosabb, márványosabb húst válasszunk. Marhanyak, lapocka esetleg rostélyos, ezek talán a legmegfelelőbbek. Ha pedig megteheted, válaszd a világ legdrágább marhahúsát, a wagyut, aztán írd meg nekünk, milyen volt :). Ha ez még sem jön össze, csak figyelj oda minden főzési folyamatra, és úgy is nagyszerű lesz. Első szabály, mindig alacsony hőfokon és hosszan sütjük a húst, mert így biztos, hogy megpuhul, és nem is szárad ki. Nézzük a pontos folyamatot.

Vegyünk egy nagyméretű serpenyőt, és nagyon erős lángon pirítsuk körbe egy kis zsiradékon a husinkat. Ezután fűszerezzük sóval, borssal, mintha egy fűszeres kérget tennénk rá, majd tegyük római tálba. Lehet más hasonló edény is, de mindenképp legyen vastagabb falú. Egy pici vizet tehetünk alája, valamint olajjal vagy vajjal locsoljuk meg a tetejét. Lefedve 3 , de inkább 4 órán keresztül sütjük 160 C˚. A fedőt vagy fóliát nyugodtan a sütés végéig rajta hagyhatjuk, hiszen olyan sokáig lesz a hús a sütőben, hogy mindenképp megpirul a kérge.

A ribizlimártás az áfonyamártás rokona, azaz nagyon jól illik a marhasülthöz, vagy más, hasonló típusú sült húsokhoz. Nyugodtan próbáljátok ki sertés vagy vadhús mellé is. Azok biztosan rajongani fognak érte, akik szeretik az édeskés, gyümölcsös mártásokat. Tulajdonképpen bármilyen feketebogyós gyümölcsből készíthető, és azért sem olyan macerás, mivel nem friss gyümölcsből, hanem lekvárból készítjük. A gyümölcsdarabokat is tartalmazó házilekvárnak ugyan nincs párja, szóval, ha lehet, ezt válasszuk. Természetesen lehet ez bolti is, de a túl híg dzsemeket azért inkább hanyagoljuk.

A mártáshoz először is olvasszunk vajat, melyben két kiskanálnyi keményítőt keverünk el. Ekkor jöhet hozzá a lekvár és a tejszín. Picit sózhatjuk, borsozhatjuk, egyet forralunk rajta és készen is vagyunk.

Nézd meg a videót is:

Hozzávalók az  marhasülthöz:

        1 kg marhanyak vagy rostélyos

         kevés olaj vagy zsír a pirításhoz

        só, színesbors keverék

Hozzávalók a ribizlimártáshoz:

        4 púpozott evőkanál ribizlilekvár

        2 dl tejszín

        2 kiskanál keményítő

       50 g vaj

       só, bors