Sült édesburgonya tepsis

Tepsiben sült édesburgonya recept

 

Királygát furmint 2015 – Tokajicum

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Tepsis sült édesburgonya recept

Sokan kérdezik, hogyan lehet ropogósra sütni az édesburgonyát. Mi így készítjük:

Hasábokra vágjuk az édesburgonyát, beletesszük egy tálba, olajjal, esetleg sóval és más fűszerekkel összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe megsütjük. A sózásról talán annyit, hogy ha előre besózzuk, kevésbé lesz ropogós, mert az édesburgonya jobban kidobja a nedvességet sütés közben. És még egy dolog: ha túl zsúfolt a tepsi, megint csak nem fognak pirulni, hanem inkább csak párolódni.

A sütőt nyugodtan állítsuk 200-220 fokra, ez a harmadik trükk. Magas hőfokon kell sütni, akkor nincs ideje túlpuhulni. Lehet, hogy néha lapáttal át kell forgatni a hasábokat, de egyébként fél órán belül elkészül. Tehetjük húsok mellé, magában egy kis mártogatóval, hamburger vagy wrap mellé, szóval szabad a pálya.

Egy-két szót talán még érdemes szólni magáról a zöldségről. Már többféle színben is találkozhatunk vele, és mindegyik íze egy kicsit más, és másképp is viselkednek a konyhában. A narancssárga színű a sütőtökhöz hasonlít, édeskés ízű, és talán kicsit magasabb a nedvességtartalma a többi fajtánál. Ezzel szemben a rózsaszín héjú, fehér belű íze jobban hajaz a krumplira, és talán ez a típus az, amelyikkel szinte 100 %-ban ki tudjuk váltani a krumplit. A lila talán a legizgalmasabb, no nemcsak a színe miatt, hanem mert íze a gesztenyére hasonlít, igazi ínyenceknek való.

Bio édesburgonyát magyar gazdáktól is be tudtok szerezni, egyikük Berzencei, és az ország minden pontjára szállít édesburgonyát.

Nézd meg a videót is:

Hozzávalók az oldalashoz:

1 kg édesburgonya

olaj, só