Marha rostélyos szilvás gombóccal recept

Villányi rostélyos szilvásgombóccal- Lokodi Ákos receptje

 

Villányi Franc 2016 – Gere Tamás és Zsolt Pincészete

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Villányi rostályos

Egy villányi nagytestű borhoz találta ki Lokodi Ákos ezt a receptet, aki nemcsak kreatív séf, de saját receptúra alapján készülő grillkolbászok tulajdonosa, valamint egy food trucküzemeltetője .

Ehhez a rostélyoshoz egy gyönyörű marha hátszínt választott, olyat, aminek vékony zsírréteg volt a tetején.  Ebből kb. ujjnyi szeleteket vágott, és kiklopfolta őket. A húsokat füstölt  paprikával, sóval és borssal ízesítette, majd forró zsírban egy öntöttvas edényben kérgesítette. Amikor a húsok mindkét fele megpirult, kivette őket egy tányérra majd salottahagymát, fokhagymát prított a maradék zsíron. Ezt öntötte fel a vörösborral, majd a hússzeleteket visszatette a szaftba. Lefedve egy órán keresztül párolta, szódával pótolta a folyadékot. Ez volt a titka, hogya husik extra omlósak lettek.

A szilvásgombóchoz 1 kiló krumplit főzzünk meg héjában. Amikor teljesen puhák lettek, a héjükat lehúzzuk, a krumplit áttörjük, tojással, zsírral és liszttel közepesen lágy tésztát készítünk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 4×4 cm-es négyzeteket vágunk belőlük, és megtöltjük a házilag készült szilvás töltelékkel.

A szilvás töltelék – friss szilvát és aszalt szilvát kétharmad-egyharmad arányban felteszünk főni kevés vörösborral, narancslével, fahéjjal, szegfűszeggel, babérlevéllel és szegfűborssal ízesítve. Ha szükséges kevés cukor mehet hozzá, illetve annyi bor pótlásként, hogy a végeredmény egy lekvárszerű töltelék legyen.

A mikor a gombócokat megtöltöttük a töltelékkel, forró lobogó vízben kb. 5 percig főzzük őket. Egy serpenyőben mandulát pirítunk, ebbe forgatjuk bele a őket. A rostélyost a gombócokkal  tálaljuk, bőven megszórva petrezselyem zölddel. 

Videót láttad már?

Hozzávalók a rostélyoshoz:

1 kg marha hátszín

5 dkg kolozsvári szalonna

1 fej salottahagyma

       füstölt paprika

2 dcl vörösbor

3 gerezd fokhagyma

szódavíz

só, bors