Lecsó tócsni recept

Péter-féle lecsó recept

 

Pécsi cirfandli 2018 – Szabó Zoltán

Mi ehhez a borhoz ajánljuk ezt az ételt.
A borról bővebben itt olvashatsz »

 

Péter-féle lecsó recept

Nevezhetjük lecsónak is Péter isteni receptjét, hiszen ugyanazokból az alapanyagokból áll össze, mint annak hagyományos változata, de íze mégis inkább grillezett zöldségekhez hasonlít.

A főzésben az a nagyszerű, hogy ha akarjuk, pontosan ugyanazzal az eljárással ugyanolyan ízt tudunk elérni, ha pedig a változatosság emberei vagyunk, akkor egy és ugyanazon receptet többször is elkészíthetünk úgy, hogy annak mindig más íze legyen.  Na, most a lecsó, pont olyan étel, amit százféleképp is variálhatunk.

Péter például háromféle paprikát használt, mely között volt kaliforniai paprika is, így az étel szép színes is lesz. A paprikákat jó nagy darabokra vágta. Az sem szokványos, hogy a paprikák pirításával kezdte a folyamatot. Ez azért is nagyszerű, mert a paprika így karamellizálódik, finom grillezett, pirult íze lesz. Hagyományosan mindenki a hagymával kezdené a lecsót, itt a hagyma már csak akkor kerül bele az ételbe, ha a paprika szinte teljesen kész. Paradicsomból pedig koktélparadicsomot használt, melyek a legvégén kerültek a serpenyőbe, éppen csak annyi időre, hogy átmelegedjenek, azaz nem főzzük péppé őket. Só, bors természetesen megy bele bővel, és egy-két kanál barna cukor is, ez függ a paradicsomok édességétől is.

Az így elkészült lecsó tehát kicsit füstös ízű lesz, a sokféle zöldségtől pedig szép színes. Tejföllel és tócsnival kínálhatjuk.

Videót láttad már?

Hozzávalók a lecsóhoz:

2 db TV paprika

2 db kaliforniai paprika (sárga, piros)

2 fej vöröshagyma

7-8 szem koktélparadicsom

só, bors

barna cukor (1-2 evőkanál)

olívaolaj a pirításhoz